Acılığı gidermek için kabuğuna dikkat! Portakal reçelini böyle hazırlayan parmaklarını yiyor

Kış aylarının vazgeçilmez meyvesi portakal, C vitamini bakımından varlıklı olan yararlı bir meyvedir. Birçok kişi, portakalın taze olduğu vakitlerde nefis reçeller hazırlıyor. Lakin portakal reçeli hazırlarken birtakım püf noktalara dikkat etmek gerekiyor. Aksi takdirde, kıvam ve lezzeti ayarlama konusunda sorunlar oluşabiliyor. İşte portakal reçeli hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler.

Reçelin yıldızı portakal olduğu için birinci adımda hakikat portakalı seçmek gerekir. Kalın kabuklu ve sulu portakallar reçel için en uygunudur. Kalın kabuk, reçele hoş bir lezzet katar. Portakalın kabuğu düzgün, parlak ve taze olmalı. Şayet çok kuru ya da buruşmuşsa istediğiniz lezzeti elde edemezsiniz.

Portakalın kabuğu hafif acımsı olduğu için bu acılığı almak reçelin en kıymetli püf noktalarından biri olarak karşımıza çıkar. Bunun için kabuğunu soyarken dikkatli olmanız gerekir. Portakalı yıkadıktan sonra, rendenin ince kısmı ile dış yüzeyindeki parlak kısmı yavaşça rendeleyin. Fazla derine inerseniz, acı tadı artırırsınız.

Portakal kabuklarının acısını suyla çıkarabilirsiniz. Öncelikle ince dilimler yahut şeritler halinde kesin. Bir tencereye su koyup kabukları içine atın, 5 dakika kadar kaynatın. Akabinde Bu süreci 2-3 defa tekrarlayın. Her seferinde kaynattığınız suyu dökün ve taze su kullanın. Böylelikle portakalın acısı azalır fakat aroması kaybolmaz.

Portakal reçelini yaparken iki usul kullanabilirsiniz. Bu teknikler, dilimli portakal ve bütün portakallar olarak ikiye ayrılır. Portakalları soyup ince dilimler halinde doğrayabilirsiniz. Hem daha süratli pişer hem de reçelin içindeki portakal dilimleri çok hoş görünür. Şayet portakalları bütün kullanmak istiyorsanız, kabuğunun acısını kesinlikle çıkarmalısınız.

Reçelin tat istikrarını yakalamak bir başka püf noktadır. 1 kilogram portakal için yaklaşık 1 kilogram toz şeker kullanılır. Şayet portakalınız çok tatlıysa şekeri biraz azaltabilirsiniz. Portakal dilimlerini tencereye koyduktan sonra, şekeri üzerine serpiştirip birkaç saat bekletin. Bu süreç, portakalın suyunu salmasına yardımcı olur ve reçelinizin kıvamı daha güzel fiyat.

Reçeli kısık ateşte ve uzun müddette pişirmek, şekerin portakallarla düzgünce bütünleşmesini sağlar. Reçelinizin şekerlenmemesi için pişmeye yakın içine birkaç damla limon suyu ekleyebilirsiniz. Son basamakta, olup olmadığını anlamak için bir tabağa bir kaşık reçel damlatın. Şayet akışkan değilse ve hafif ağır bir kıvamda kalıyorsa olmuş demektir.

Reçeli yaparken sık sık karıştırmak yerine, ortada yavaşça karıştırmanız kafidir. Çok fazla karıştırırsanız, portakal dilimleri ezilebilir. Bilhassa kaynamaya başladığında taşmasını önlemek için tencerenin başında durmakta yarar var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir